Poznáte jednotlivé vianočné tradície podľa regiónov? Aj kuchynský robot vám vie uľahčiť prípravu na večeru podľa tradícií.
Vianočná večera môže v každom regióne vyzerať inak. Napriek tomu, že tradície sú rôzne, príprava býva podobne náročná. Využite kuchynský robot a ušetrite čas.
Prípravy na štedrovečernú večeru vedia poriadne zabrať. Napriek tomu, že sa jedná o sviatky pokoja a pohody, prípravy sú častokrát stresujúce a vy máte pocit, že nemáte šancu stihnúť pripraviť všetko podľa tradícii.
Či už žijete na jednej strane Slovenska alebo na tej opačnej a vaše štedrovečerné menu je kompletne iné, veríme, že na prípravu je podobne náročné. Našťastie doba sa posúva stále dopredu a moderné kuchynské spotrebiče vám vedia uľahčiť všetky prípravy.
Pozrite sa s nami na tradičné pokrmy, ktoré sa objavujú v jednotlivých regiónoch. Samozrejme existuje množstvo spoločných prvkov a jedál, ktoré nájdete po celom Slovensku. Jeden z nich je vianočný Štedrák. Tento koláč je bohatý na suroviny ale aj na náročnosť. Jednotlivé vrstvy cesta vám však vie pripraviť kuchynský robot a tak si čas dokážete skrátiť aj o polovicu. Okrem pečenia sú kuchynské roboty dobré aj pri príprave omáčok či krémov do koláčov.
V prípade, že vás zaujímavú tradičné pokrmy jednotlivých regiónov poďte sa s nami na ne pozrieť.
Tradície podľa regiónov Slovenska
Poznáte to známe príslovie iný kraj iný mrav? Je to tak, každý región má to svoje. Svoje tradície, zvyky a to sa odráža aj na štedrovečernej večeri. Na východnom Slovensku očividne nájdete úplné iné druhy pokrmov ako na tom Západnom a naopak. Poďte sa zoznámiť s typickými tradíciami na Vianoce podľa regiónov Slovenska.
Západné Slovensko
Západné Slovensko sa vyznačuje svojimi zvyklosťami. Vianočný stôl je vždy elegantne zastolovaný a pod obrus sa zvykne dávať šupina z kapra a bankovka. Táto kombinácia by mala priniesť celej rodine kopec peňazí. Okrem týchto zvykov je pre nich špecifická aj vianočná večera.
Najčastejšie nájdete na štedrovečernom stole oblátku s medom. Niektoré domácnosti na oblátku s medom pridávajú aj cesnak, ten by mal priniesť zdravie pre všetkých príslušníkov rodiny. Najčastejšie býva na vianočnom stole bezmäsitá kapustnica. Jedná sa o jemnú kapustnicu s dubákmi alebo inými hubami robená na masle a nie je v nej žiadne mäso. Niektoré domácnosti okrem vianočnej kapustnici mávajú aj fazuľovú polievku. Iní miesto dvoch polievok majú zase hubovú omáčku, pri jej príprave vám vie pomôcť kuchynský robot a potom je dokonale jemná. A na záver z hlavného chodu je ryba so zemiakovým šalátom. V Bratislave menia zemiakový šalát za pečené zemiaky alebo zemiakovú kašu.
Taktiež sa na konci večere prekrajuje jabĺčko, ak ho prekrojíte tak, aby ostala hviezdica v celu, znamená to, že rodina bude držať pohromade.
Stredné Slovensko
Stredné Slovensko sa od toho západného moc nerozlišuje. Taktiež tu konzumujú cesnak pred samotnou večerou, nedávajú si ho však na oblátku s medom ale jedia ho samotný nakrájaný na plátky. Inak je vianočné menu veľmi podobné tomu zo Západného Slovenska.
Je možné, že keby prídete na vianočnú večeru na Oravu nájdete tu stôl zviazaný reťazou, je to preto, aby rodina držala pohromade po celý rok. Na ich vianočnom menu by ste našli kapustnicu s hubami a údenou rybou a so smotanou. Navrch sa pridáva opražená cibuľka. Ale inak sa ako ďalší chod je ryba so zemiakovým šalátom.
Východné Slovensko
Východné Slovensko sa mierne vychyľuje od tradičných pokrmov na Západnom a Strednom Slovensku. Na východe môžete na vianočnom stole nájsť napríklad domáce plnené pirohy. Najčastejšou náplňou je bryndza, syr, zemiaky či cibuľová náplň.
Taktiež tu v menu nájdete aj lokše alebo opekance s makom. Na stole nesmú chýbať jablká a orechy, ktoré sú symbolom zdravia a hojnosti.
Komerčný článok