Skladovanie múky – naozaj ste to doteraz robili správne?
Možno si myslíte, že na skladovaní múky nie je žiadna veda. A možno sa vám už stalo, že ste pri jej vyberaní zo skrine natrafili na moľu či iného chrobáčika, ktorý sa jednoducho vo vašej nádobe na múku ubytoval. Ako teda takémuto zbytočnému plytvaniu potravinami predchádzať a nemusieť každý týždeň nanovo upratovať potravinovú skrinku?
V pôvodnom obale určite nie
Hoci sa zdá, že taká múka nám vydrží navždy, nie je to celkom tak. Ak ju vystavíte slnečnému žiareniu, kyslíku či vlhkosti, môže sa pokaziť, ako aj každá iná potravina. Rovnako, ak ju nechávate v jej pôvodnom papierovom obale a takto ju skladujete. Veľmi moderným sa dnes stalo skladovanie potravín vo vzduchotesných nádobách. Nielen že to vyzerá štýlovo a dobre, ale v skutočnosti to predlžuje aj trvanlivosť múky až na desať mesiacov. Skladujte ju vo vákuovej nádobe a vydrží vám aj dva roky! Pozor, platí to však iba v prípade klasickej, pšeničnej múky.
Zmraziť sa dá aj múka
Možno sa vám to teraz bude zdať ako hlúposť, ale múku môžete pokojne uskladniť aj v mrazničke. Aby ste však predišli jej navlhnutiu, nezabudnite ju presypať do vzduchotesnej nádoby. Takýto spôsob uskladňovania je veľmi výhodný hlavne vtedy, ak kupujete múku vo veľkom množstve. Zmrazená múka má totiž neobmedzenú trvanlivosť. Po následnom vybratí z mrazničky ju stačí iba zohriať na izbovú teplotu a používať úplne tak isto, ako keby ste ju vytiahli zo skrine.
Nad 20 stupňov nie
Dôležitá je aj teplota, ktorú v miestnosti, kde skladujete múku, máte. Najlepšia teplota pre múku je 15-18 stupňov Celzia, nemala by prekročiť 20 stupňov. Z toho je teda jasné, že sa neodporúča mať ju niekde len tak voľne položenú, ale udržiavať ju v chladnejšom, tmavšom prostredí. Múka nemá rada ani teplotné výkyvy, pri ktorých sa môže orosiť, následne lepiť, a tak len podporovať výskyt molí. Predovšetkým kvalitná múka, ktorá neobsahuje chémiu, ale kvalitné zrno, je na kontaminovanie pri vyšších teplotách náchylnejšia. V lete si preto určite nerobte veľké zásoby múky – a ak áno, dajte ju radšej do mrazničky.