Trendy v eko obaloch, ktoré musíte poznať
Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, sa od reštaurácií očakáva, že budú plniť svoju spoločenskú zodpovednosť a pomáhať chrániť životné prostredie. Okrem toho, že vaša gastro prevádzka poskytuje svojim zákazníkom určite úžasný kulinársky zážitok, mala by vynaložiť úsilie na zníženie odpadu. Spoznajte preto najnovšie trendy a gastro vybavenie, ktoré sa vám tento rok bude určite hodiť.
Udržateľnosť
Čo je jedným z najatraktívnejších faktorov pre spotrebiteľov pri nákupe? Presne tak, udržateľnosť. Zákazníci chcú vidieť, ako zlepšujete environmentálne povedomie vašej značky. Chcú interagovať a nakupovať jedlo od prevádzok, ktoré pracujú na udržateľných postupoch a cieľoch. Udržateľnosť je čoraz dôležitejšia pre akýkoľvek etablovaný alebo začínajúci podnik. Či už ide o prechod na obnoviteľnú energiu, recykláciu alebo ekologické obalové materiály, existujú viaceré možnosti, vďaka ktorým bude vaša reštaurácia udržateľná a prémiová.
Inovatívne materiály
V roku 2023 sa podniky postupne zrieknu používania plastov a investujú viac do bio materiálov. Ak chcete bojovať proti proti problémom s plastmi aj vy, hľadajte prospešné, bezpečné a zdravé alternatívy. Pre svoju prevádzku uprednostnite kompostovateľné alebo biologicky rozložiteľné misky na polievku a ekologické krabice na koláče, zákusky a torty z kraftu. Dobrý ekologický obal spĺňa trhové kritériá pre výkon a cenu. Získava, vyrába, prepravuje a recykluje sa pomocou obnoviteľnej energie. Je vyrobený z materiálov, ktoré zostávajú netoxické počas celého životného cyklu. Bambus, spomínaný kraft, cukrová trstina alebo bioplast sú novými trendmi pre udržateľné gastro zariadenia. Ak chcete, aby vaše podnikanie bolo uhlíkovo neutrálne, vyberte si niektoré z nich.
Menej je viac
Jedným z trendov udržateľného balenia, na ktorý si treba dávať pozor, je používanie čo najmenšieho množstva materiálov. Svojim zákazníkom ponúknite možnosť odmietnuť slamky, servítky, viečka na nápoje a používajte iba obaly, ktoré skutočne slúžia svojmu účelu. Minimalizmus je kľúčom k zníženiu obalového materiálu. Zahŕňa prirodzene vyzerajúce, naturálne, recyklované obaly bez komplikovaných vizuálov. Minimalistický kraftový materiál je príjemný na dotyk a jeho hnedá, zemitá farba poteší i oči zákazníka. Jednoduché obaly budú zaujímavými kúskami medzi vaším gastro vybavením.
Mono-materiály
Aby bol obal recyklovateľný, musí spĺňať tri jednoduché kritériá: byť čistý, správne označený a oddeliteľný. Ak obal na jedlo obsahuje viac ako jeden materiál, znamená to, že sa horšie recykluje a môže skončiť na skládke. Tento problém riešia mono-materiálové obaly. Investovanie do recyklovateľných obalov je stále najlepším spôsobom, ako podporiť udržateľnú ekonomiku. Obľúbeným sa stáva biologicky odbúrateľný bambus. Je široko dostupný a prezývaný „najrýchlejšie rastúca rastlina na svete“. Jeho hrubé vlákna sú ideálne na vytváranie obalov, napichovadiel a príborov, ktoré možno dokonca opätovne použiť a tiež recyklovať. Bambus je tiež trvácny a odolný voči teplu.
Bioplasty
Ďalším stúpajúcim trendom je zvýšené používanie bioplastov ako náhrady za plasty na báze fosílnych palív. Bioplasty sú identické v mnohých svojich vlastnostiach s ich fosílnymi náprotivkami. Bio materiál (PLA, C-PLA) polylactic acid alebo tiež kyselina polymliečna, je bio plast vyrobený z rastlinného škrobu. Jeho základnými surovinami sú kukurica, cukrová trstina, rastlinný olej. Je navrhnutý tak, aby nahradil plasty a je oveľa šetrnejší k prírode a životnému prostrediu ako bežné plasty z ropy, pretože je biologicky rozložiteľný. V gastro priemysle sa s ním môžete stretnúť napríklad pri plastových pohárikoch. Sú priehľadné, lesklé a zvyčajne dosahujú odolnosť do 40 °C, takže sú skôr vhodné na studené tekutiny. Ocenia ich všetky gastronomické zariadenia bez rozdielu, fast foody, bufety, aj jedálne, uplatní sa všade tam, kde sa podávajú nápoje.
Komerčný článok